5 veelgemaakte veiligheidsfouten op de werkvloer (en hoe je ze voorkomt)

Sommige fouten op de werkvloer komen vaker voor dan anderen. In principe is dit natuurlijk niet de bedoeling en is het belangrijk om ze te voorkomen. Zo bespaar je je medewerkers een hoop onveilige situaties en mogelijk zelfs ongevallen. Maar voordat je ze kunt voorkomen, moet je natuurlijk eerst weten wat ze zijn. Al met al zijn er 5 veiligheidsfouten op de werkvloer die in algemene zin het vaakst voorkomen. 

#1: Te weinig kennis over noodprocedures

 Veel werknemers weten niet precies wat zij moeten doen bij een noodsituatie. Dit gebrek aan parate kennis leidt daardoor vaak genoeg tot: 

  • Onnodige paniek
  • Vertraging bij evacuaties
  • Verwondingen

 In stressvolle situaties is het juist van cruciaal belang dat iedereen snel en doelgericht handelt. Werknemers die niet goed geïnformeerd zijn over de geldende noodprocedures, lopen het risico op onnodige blootstelling aan gevaren. Vandaar ook dat trainingen en oefeningen helpen om de procedures te automatiseren en zodoende de bijkomende stress te verminderen. Daarnaast zorgt de combinatie van duidelijke communicatie en zichtbare instructies op de werkvloer voor extra veiligheid. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor kennis over noodprocedures in bijvoorbeeld magazijnen, fabrieken en andere werkomgevingen met fysiek werk. 

#2: Onvoldoende gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

 Een andere veelvoorkomende fout op de werkvloer is het nalaten van het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Werknemers die deze PBM’s niet consequent of correct gebruiken, lopen een flink groter risico op letsel door: 

  • Vallende objecten
  • Chemicaliën
  • Overige gevaren

 Ook wanneer het misschien niet voelt alsof er een direct gevaar dreigt. Om deze reden wordt het gebruik van helmen, veiligheidsschoenen, handschoenen en andere beschermingsmiddelen zo sterk aangespoord. Deze heb je gewoonweg nodig om de impact van ongevallen zoveel mogelijk te beperken. 

#3: Ongeorganiseerde werkruimte (bijv. onveilige opslag)

 Wanneer je in een rommelige en ongeorganiseerde werkruimte werkzaam bent, is dit als het ware een directe uitnodiging voor ongelukken. Denk dan aan: 

  • Overvolle opslagruimtes
  • Onduidelijk gemarkeerde looproutes
  • Onveilige stapels materialen

 Stuk voor stuk werken deze zaken een grote variatie aan verschillende soorten ongelukken in de hand. Dit leidt tot een verhoogde kans op struikelen, botsingen en zelfs vallende voorwerpen. Een veilige werkplek begint daarom met een goed georganiseerde omgeving waarin alles een vaste plek heeft. Zo creëer je overzicht, efficiëntie en een directe vermindering van in potentie gevaarlijke situaties. 

#4: Verkeerde bediening van machines

 Een volgende veelvoorkomende veiligheidsfout op de werkvloer is de verkeerde bediening van machines. Dit foutieve gebruik van machines en apparatuur komt vooral extra veel voor in sectoren waar intensief gewerkt wordt met mechanische hulpmiddelen. Wanneer medewerkers deze onjuist bedienen, veiligheidsinstructies negeren of noodzakelijke controles overslaan, dan liggen (ernstige) ongevallen en allerlei vormen van materiële schade al snel op de loer. Wanneer een werknemer niet genoeg training heeft gehad in het veilig werken met machines, zijn ze simpelweg extra vatbaar voor ongelukken. Het is daarom van belang dat zij periodiek een training volgen en dat er duidelijke werkinstructies beschikbaar zijn. Wanneer je investeert in kwalitatieve trainingen en veiligheidscontroles introduceert, is er een veel grotere kans dat fouten tijdig worden opgemerkt en verholpen. 

#5: Gebrek aan communicatie

Tot slot is communicatie de ultieme sleutel tot veiligheid op de werkvloer. Wanneer er sprake is van een gebrek aan duidelijke informatie en periodieke training, kunnen misverstanden en fouten snel escaleren tot gevaarlijke situaties. Een medewerker die niet op de hoogte is van de laatste veiligheidsnormen en bijbehorende procedures weet vaak niet hoe hij of zij adequaat moeten handelen bij een incident. Er zijn hiervoor bepaalde trainingen nodig om op een effectieve wijze actuele veiligheidsinformatie te verspreiden. Dit draagt daarmee bij aan het toewerken naar en het behouden van een veilige werkomgeving op de lange termijn. Een open communicatielijn zorgt ervoor dat werknemers eventuele risico’s of onveilige situaties direct ergens kunnen melden. Zodoende zijn ze proactief en preventief bezig om incidenten te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen zich bewust is van zijn of haar verantwoordelijkheden op de werkvloer.

Hoe veiligheidsfouten op de werkvloer effectief voorkomen?

 Wat intussen waarschijnlijk wel duidelijk is geworden, is dat het voorkomen van veiligheidsfouten begint bij de juiste scholing van medewerkers. Het volgen van de meest gangbare veiligheidscursussen is dan een echte must. Denk bijvoorbeeld aan: 

 Tijdens deze trainingen komen praktische oefeningen aan bod, waarbij medewerkers leren hoe zij in noodsituaties moeten handelen en hoe zij risico’s op de werkvloer herkennen en minimaliseren. Wil je er dus voor zorgen dat ook jouw medewerkers van A tot Z op de hoogte zijn van alle veiligheidsprocedures? Plan dan nu de bijpassende cursus(sen) in!