Hoe controleren of je als organisatie aan de Arbowet voldoet?

De Arbowet speelt een belangrijke rol in de Nederlandse werkgeverscultuur. Het is simpelweg gewoon erg belangrijk dat de gezondheid en veiligheid van werknemers te allen tijden te garanderen is. Maar hoe controleer je nu of je als organisatie aan alle verschillende voorwaarden van de Arbowet voldoet? Daar gaan we je bij deze een handje bij helpen!

Wat houdt de Arbowet in?

De Arbowet is in de basis een combinatie van regels en voorschriften die erop zijn gericht om een zo veilig en gezond mogelijke werkomgeving voor werknemers te creëren. Daarmee verplicht deze wetgeving werkgevers om goed te kijken naar risico’s op de werkvloer en om deze tegelijkertijd te: 

  • Identificeren
  • Evalueren
  • Beheersen

 Dit doel is te bereiken door goed onderzoek te doen naar welke risico’s er überhaupt van toepassing zijn op de werkvloer. Vervolgens moet er dan een plan van aanpak aanwezig zijn om hiermee om te gaan en het vervolgens ook op de langere termijn te blijven controleren. Al met al zie je over het algemeen dat dit leidt tot de volgende acties voor werkgevers: 

  • Adequate voorlichting
  • Opleiding (bijv. specifieke cursussen)
  • Training over arbeidsveiligheid en gezondheidsrisico’s

Het doel van dit alles is om ongevallen te voorkomen en het algehele welzijn op het werk zo hoog mogelijk te houden. Aangezien de Arbeidsinspectie regelmatig controles uitvoert, is het ook belangrijk om hier continu aandacht aan te blijven besteden.

Aandachtspunten Arbowet voor iedere organisatie

Meer specifiek gaan we bij deze stilstaan bij de daadwerkelijke aandachtspunten met betrekking tot de Arbowet waar iedere organisatie in ieder geval even kort aandacht aan dient te schenken: 

#1: Certificaten personeel

Een belangrijk aandachtspunt voor het voldoen aan de Arbowetgeving is dat je personeel beschikt over de juiste certificaten. Daarbij is het ook cruciaal dat deze volledig up-to-date zijn. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de geldigheid hiervan na een aantal jaar verloopt. Een mooi voorbeeld hiervan is het bijvoorbeeld het VCA certificaat, dat 10 jaar geldig is. Hierna moet je het als het ware ‘verversen’. Welke certificaten je personeel in het bezit moet hebben, is natuurlijk afhankelijk van de sector waarin je opereert. Maar in potentie kan dit gaan om opties als: 

Deze certificaten tonen aan dat jouw medewerkers getraind zijn in het herkennen en beheersen van de in de sector en werkomgeving relevante risico’s. Bovendien zijn ze hierdoor in staat om adequaat te handelen bij noodsituaties. 

#2: Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Een tweede cruciaal aandachtspunt binnen de Arbowet is de uitvoering van een bekwame risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Deze systematische analyse helpt organisaties om potentiële gevaren en risico’s binnen de werkplek te identificeren en in kaart te brengen. Door namelijk regelmatig een RI&E uit te voeren, is het mogelijk om preventieve maatregelen te nemen en in een vroeg stadium ‘corrigerende’ acties op te zetten. Hierdoor ben je onveilige situaties voor. Alle medewerkers worden dan bij dit proces betrokken, zodat zij zich ook bewust zijn van de risico’s. 

#3: Goede communicatie over veiligheid

Aandachtspunt nummer 3 is goede communicatie over veiligheid. Met andere woorden; dit betreft het ontwikkelen én implementeren van een helder veiligheidsbeleid. Een onmisbare stap is om deze vervolgens ook effectief te communiceren met iedereen binnen de organisatie. Met een goed vastgesteld beleid leg je de verantwoordelijkheden en procedures vast voor het voorkomen van ongevallen en het minimaliseren van risico’s. Het biedt richtlijnen voor preventieve maatregelen en de te volgen stappen bij eventuele calamiteiten. Het is daarbij cruciaal dat dit beleid niet alleen op papier bestaat, maar ook actief wordt gedeeld en besproken met alle medewerkers. Denk dan aan: 

  • Periodieke informatiebijeenkomsten
  • Interne nieuwsbrieven
  • Trainingssessies
  • Herhalingscursussen

#4: Preventief onderhoud

En dan zijn we alweer bij het laatste puntje van aandacht aanbeland. Bovendien is dit ook zeker geen onbelangrijke; preventief onderhoud. In iedere werkomgeving is het belangrijk om problemen te voorkomen in plaats van ze alleen te verhelpen. Praktisch gezien houdt dit in dat er aandacht moet zijn voor: 

  • Het regelmatig inspecteren van machines, installaties en werkplekken
  • Vroegtijdig opsporen van slijtage en/of defecten
  • Verbeteringen doorvoeren op basis van nieuwe technologieën of werkwijzen

 Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld met het opstellen van een onderhoudsplan met vaste intervallen.   Een proactieve benadering van onderhoud en infrastructuurveiligheid zorgt ervoor dat iedere organisatie qua werkomgeving zo goed mogelijk voldoet aan de eisen van de Arbowet. Wil jij er op dit moment dus zeker van zijn dat jouw medewerkers de juiste certificaten in huis hebben? Dan bieden we bij CertiLearn tal van cursussen aan om precies dat voor elkaar te krijgen. Bekijk nu ons aanbod en plan ze direct in!